top of page
Kayık_2022_01_13

Kayığımızın Gövdesi 
Tırhandil

Tırhandil Gövde

Kayığımızın gövdesinin yapımıyla ilgili fotoğrafları biraz aşağıda görebilirsiniz.

Kayığımız bir tırhandil. Tırhandil tamamen Ege’ye özgü bir deniz aracı. Kültürel olarak Ege’de geçmişten bugüne kalmış ve hâlâ kullanılan neredeyse yegâne deniz aracı diyebiliriz. Bu kültürün kaybolmaması gerektiğini düşündüğümden tırhandili seçtim.

 

Hatta biraz daha ileri gidip tırhandilin de artık sayısı çok azalmış daha eski bir formunu seçtim. Dikkat edilirse, en boy oranının alışıldık tırhandillerinkinden farklı olduğu görülecektir. Daha geniş bir tırhandil. Günümüz Bodrum'unda, büyük ölçüde yakın zamana kadar sürdürülmüş süngercilikten dolayı yaklaşık üçe bir oranı baskındır.

 

Geçmişe gittiğimizde daha çok taşımacılık ve balıkçılıkta yaygın olmuş geniş tırhandillerin sayısı daha fazla. İşin aslı, tırhandilin sabit bir en boy oranı yoktur, tarihsel olarak yüzde 45'ler ile 33'ler arasında değişen geniş bir yelpaze söz konusu.

 

Nitekim 1930'lardaNami’nin Mehmet Usta’nın Bodrum’da yaptığı ilk tırhandilin en boy oranı da yüzde 42 civarındadır. Henüz motorun kullanılmadığı bir dönemde gövdelerin geniş tasarlanmış olması çok normal. Bizimki de motorsuz, sadece yelkenle yol alan bir tırhandil olacak.

IMG-20201202-WA0001.jpg

Kayığımızın ana postaları yerleştirilirken

Genel Özellikler

Tırhandilimizin boyu bodoslamadan bodoslamaya 11.5 m ve eni de en geniş yerinde 5.25 m. Yani geniş bir tırhandil ve bu açıdan baktığımızda o ilk tırhandilin kopyası.

​ 

Amaç geleneksel tırhandili yaratmak olduğundan kayığımız geniş güverteli. Şimdikiler gibi uzun bir kamarası yok. Kıçta ufak bir kutu kamara o kadar.   

 

Aşağıda da geniş bir ambar alanı. Tıpkı iş teknelerinde olduğu gibi. Bir oturma bölümü, mutfak, tuvalet ve ranzalar olacak ama tuvalet dışında hiçbirini bölmelerle ayırmayacağız.

 

Dolayısıyla günümüzün konforu ön plana alan gezi amaçlı gezi teknelerinden farklı bir iç alanı olacak.

12.jpeg

Kayığımızın güvertesi ve ambarı

Kayık1934 projesi kayığımızın ambarı

Tamam, eskiyi canlandırıyoruz ve konfor ön planda değil ama yine de elektriğe ihtiyacımız var. O kadar da abartmayacağız. Motorumuz olmadığı için elektrik sorununu güneş panelleriyle çözeceğiz. Çok fazla elektrik tüketimimiz olmayacağından iki güneş paneli fazlasıyla yeterli olacaktır. ​

 

Herhalde ikinci önemli konu da uyuma alanı. Yukarıda belirttiğim gibi, bölmelerle ayrılmış kişiye özel kamaralarımız olmayacak.​ Güvertemiz çok geniş ve genelde insanlar dışarıda uyumayı tercih ediyor. Ama içeride de en az dört ranzamız olacak. Bu rakam muhtemelen altıya kadar çıkabilecek.

Yani 1930’ların bir iş teknesini yansıtacak kayığımız konfor açısından biraz ilkel ama epeyce ekolojik olacak.

Kayığımızın kıçtan başa ambarının görünümü

Mehmet Uyav Usta Dönemi

Kayığımızın yapımına, Zehra Denizaslanı'nın tavsiye ve aracılığıyla tanıştığımız Mehmet Uyav Usta başladı. Kendisiyle Haziran 2020'den Mart 2021'e kadar dokuz ay çalıştık. Bizi köşeye sıkıştırarak başta verdiği fiyatın neredeyse iki buçuk katı daha fazla para kopartmaya çalıştığında bu talebi reddettik ve tüm zorluklara rağmen kayığımızı, Mehmet Usta'nın atölyesinin bulunduğu Milas Koru'daki sanayi bölgesinden alıp Ören Sanayii'ne taşıdık. O sırada henüz kayığımızın sotroposu (iç omurga) ve diğer iç bağlantıları tamamlanmamıştı; sadece postaları takılmıştı. Aşağıdaki fotoğraf grupları o dönemde gerçekleşmiş çalışmaları gösteriyor.

İsmail Bilge Usta Dönemi

Yaptığı iş ahlaksızlığından ötürü Mehmet Uyav'la çalışmayı sona erdirdikten sonra Ören'den İsmail Bilge Usta tarafından arandım. Başımıza gelene üzüldüğünü ve kayığımızı bitirmek istediğini söylemesi üzerine onunla görüştüm. Verdiği fiyatı pazarlıksız kabul ettim ve birlikte çalışmaya karar verdik. Mayıs 2021'den Ekim 2022'ye kadar on altı ay çalıştık. Ama Aralık 2021 ile Haziran 2022 arasında başka bir iş alıp onu yaptığından bu on altı ayın hepsinde çalışmadı. Mehmet Usta'ya benzer şekilde İsmail Usta da, kayığımızın yapımını kendisi geciktirmiş olmasına rağmen tekrar fiyat artışı istedi. Anlaşamadık ve bu sefer de kayığımızı Ören'den Bodrum'a taşıdık. Aşağıdaki fotoğraf grupları o dönemde gerçekleşmiş çalışmaları gösteriyor.

Timuçin Binder Dönemi

3 Ekim 2022 tarihinde kayığımızı evimin yanındaki zeytinliğe indirdik. Şimdi usta ben oldum. Parasıyla başka bir ustayla çalışmayı düşünmüyorum. Zaten mümkün de değil, o kadar param yok. Ayrıca aynı hatayı üçüncü kez yapmak da istemiyorum. Açıkçası, şu ana kadar tanık olduğum çalışma şeklinden sonra benim gibi bir amatörün çok daha özenerek çalışacağını düşünüyorum. 

09.jpeg

Usta Sorunu ve Taşınma

09.jpeg

Boş

09.jpeg

Boş

09.jpeg

Boş

bottom of page