top of page
WhatsApp Image 2025-03-31 at 09.57.38.jpeg

Yapımı Ekolojik/Doğal Yelkenli

"Doğaya ve yerküremize en az zararı vermek için yerel ağaç kullandık. Enerji tüketimine dikkat ettik, dolayısıyla daha ilkel yöntemlerle çalıştık ama en önemlisi doğaya yükü/zararı daha fazla olan modern malzemeden uzak durmaya çalıştık. Sonuçta tekne yapımcısı değiliz, kapitalistçe bir yaklaşım içinde olmamıza gerek yoktu. Ya ekolojik ya da kapitalist olacaktık, seçim bu aslında."

Nesne Üretiminin Ekolojik Sonuçları

Her canlı gibi biz de ihtiyaçlarımız için yerküremizin/gezegenimizin doğal habitatlarında var olandan yararlanmak zorundayız. Yerküre bununla baş edebildiği sürece sorun yok. Ama belli bir eşik aşıldıktan sonra bu kaybı yeterince süratle yerine koyamayabilir. İşte sorun da burada başlıyor.

İnsanın durumunda şöyle bir farklılık var. Sadece bulduğumuzu kullanmıyoruz. Ağaç gibi, taş gibi. Bulduğumuzu kimyasal yollarla başka maddelere, yerkürenin pek de kolaylıkla dönüştüremeyeceği maddelere dönüştürüyoruz ve bunların bir kısmı biz ve diğer canlılar için öldürücü, en hafifinden sağlımızı bozan maddeler. 

Bu yolla çıkan ürünlerin olumsuz sonuçları bir yana, bir de bu üretimin karmaşıklığının getirdiği enerji ve soğutma ihtiyaçları ve atmosfer sıcaklığını arttırıcı ve dönüştürmesi zor atık üretimi sorunları var. Tabii bir de ileri teknoloji şartının getirdiği enerji tüketimi ve bunların imalatının ihtiyacı olan hammaddeler var. Bir de tabii bu süreç sırasında doğal alanları yok ediyoruz.  

Sadece alan açmıyoruz, açarken bir de yerküremizdeki biyolojik çeşitliliği azaltıyoruz. Biyolojik çeşitlilik canlılığın özü, en önemli itici gücü. Yaşam biyolojik çeşitliliğe bağlı.

01

Kayığımızda yerel ağaçlar ve geleneksel teknikler kullanıyoruz.

Kayığımızın Yapımının Ekolojik Yükü

Kayığımız 12 metrelik bir geleneksel yelkenli ve geleneksel yöntemlerle inşa ediyoruz. Yapım aşamasında ekolojik ve karbon ayak izini arttıran başlıca kalem enerji tüketimi.

 

Hammaddemiz ağaç. Yerel ağaçları kullandık, enerji tüketimini ve karbon ayak izini arttıran ithal ağaçlardan uzak durduk. Yığma yöntemiyle yaptığımız için kontrplak gibi teknoloji ürünü ahşap malzeme kullanmıyoruz. Sonuçta bunların üretimi de enerji gerektiriyor. Bu durumda bir tek ağacın kesim ve taşınmasından doğan enerji tüketimimiz oldu. Kurutmayı da açık hava kurutması olarak yaptık. Yani enerji ihtiyacımız olmadı.

 

Elektriksiz ve elektrikli el aletleri kullanıyoruz. Bir tek postaların yapımında hızar vb büyük atölye aletleri kullanıldı. Ondan sonra her şey el aletleriyle yapıldı. Bol bol insan enerjisi 

yani. Baş bodoslama hariç lamine yöntemi kullanmadığımız için çok az tutkala ihtiyaç duyduk. Epoksi gibi ileri teknoloji ürünlerineyse hiç girmedik. 

WhatsApp Image 2022-01-06 at 06.00.52 (2).jpeg

Son ağaçlarımız doğal şekilde kururken 

Ama tamamen tutkalsız çalışmıyoruz. Şöyle ki, ağaç sonuçta bir canlı. Onları kesip, yani öldürüp kendi ihtiyaçlarımız için kullanıyoruz. Diğer seçenek inorganik ürünler kullanmak ama onların üretimi daha da fazla canlının yok olmasına sebep oluyor. Bu ekolojik etik ikilemini aşmanın yolu sonuçta nesne yapımından uzak durmak ama o da artık pek günümüzde mümkün olmayan ütopik bir çözüm. O zaman tek bir seçenek kalıyor: Gereksiz nesne üretiminden uzak kalmak ve üretim sırasında israfı en aza indirmek. 

 

Gereksiz nesne üretimine Faaliyetleriyle Ekolojik/Doğal Yelkenli bölümünde giriyorum. İsrafa gelince, tekne yapımcılarının fire dediği ve yüzde kırklara kadar yükselttikleri rakamı epeyce ufaltmaya çalıştık. Bir yandan ustaların kötü ağaç olarak bir kenara ayıracakları ağaçları bile kullandık. Diğer yandan da kesim sırasında açığa çıkan büyük küçük, ince kalın, düzgün olmayan tüm parçaları sakladık ve bunları birbirlerine kavele tekniğiyle yapıştırarak çok güçlü olmaları gerekmeyen yerlerde kullandık. Ana tutkal ihtiyacımız burada oldu. Böylece geleneksel tekne yapım israfını epeyce düşürdük.

1743402051190.jpg
1743401908555.jpg

İlla en modern malzemeyi seçmiyoruz. İkinci el ve işimizi gördüğü sürece daha basit malzeme kullanıyoruz. Örneğin, arma yapımında birçok yerde çoğumuzun ilgilenmeyeceği kendir halatlar kullanacağız. Makaralarımız ahşaptan kendi ürünümüz olacak. Yelkenimiz bezden. Kayığımızın boyasının da son teknoloji ürünü olması gerekmiyor. Hele vernik hiç olmayacak ama zaten yokmuş yüz yıl önce. 

 

Bu bir klasik yelkenli değil, geleneksel yelkenli. Yani prestij sembolü değil. Doğa ve yerküre için daha az prestijle yaşayabiliriz.

Kayık1934'ü takip etmek için 

Teşekkürler

Tel: 0537-471-0029

Kayık1934'e en çok emek vermiş ve eziyet çekmiş :) ikinci kişi. Özlem Yeşilada Binder

Kayık1934'e Bedenen Yardımcı Olanlar. Ayrıntılı Teşekkürler için bakınız.
Aslı Parlak, Aşkın Karaduman, Bülent Yükselen, Can Karahasan, Devrim Doruk, Ebru Çavuşoğlu, Esin Tekin, Gökhan Yılmaz, Gökay Şenavcı, Haluk Kuşakoğlu, Leyla Yıldız, Muhittin Erkut, Murat Gül, Özlem Yeşilada Binder, Silvana Ege Binder, Songül Yılmaz, Zeynep Dinçer

Kayık1934'e Çeşitli Şekillerde Katkıda Bulunanlar. Ayrıntılı Teşekkürler için bakınız.
Eski Bodrum Belediye Başkanı ve Şimdiki Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Eski Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürü Deniz Özyıldız, Eski Bodrum Belediyesi Güvenlik Amiri Serkan Kanik, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, Ali Dokur, Ali Şenavcı, Ali Şengün, Barbaros Ergene, Bilal Karataş, Cana Üngün, Cem Gür, Çetin Akıncı, Deniz Kılıç, Devrim Devecioğlu, Erol Kurutaş, Fatih Avcu, Gonca Alpan Tursoy, Gökay Şenavcı, Haluk Bener, Hamdi Yörür, Kaan Kurutaş, Mehmet Uyargil, Murat Gül, Mustafa Özkeskin, Nacı Arıcı, Naftotopos.gr, Oğuzhan Ulutaş, Tanıl Tuncel, Thanasis Giannikos, Yaşar Anter, Yusuf Civelekoğlu, Zehra Denizaslanı

Kayık1934'e Maddi Katkıda Bulunan Destekçilerimiz - 119 kişi

Ahmet Demirel, Ali Boltaç, Ali Hakan Albayrak, Ali Sadık Boltaç, Ali Şengün, Arslan Ziylan, Aslı Parlak, Aslı Yurdanur, Aşkın Karaduman, Aycan Kan Ülkü, Aydın Evren Özol, Ayşe Sevinç, Azade Uslu, Behiye Zeynep Aktoğu, Beykan Askan, Burak Dikmenoğlu, Bülent Yükselen, Cahit Arseven, Can Karahasan, Canan Yurdacan, Candan Uca, Cem Turgay, Cemile Turgay,  Değer Altunay, Deniz Boltaç, Devrim Doruk, Ebe Suzan Öztürk, Ebru Çavuşoğlu, Elif Özgen, Esma Doğan, Feyha Karslı, Filiz Askan, Filiz Yavuz, Firuzan Güney, Fuat Aksun, Füsun Bumin, Gamze Özer, Gizem Yurdanur, Gonca Arayıcı, Gökay Şenavcı, Gökçe Altunay Solmaz, Gökhan Kahraman, Gülin Demirok, Gürkan Güney, Güzide Akkün, Haluk Bener, Haluk Kuşakoğlu,  Handan Karakaş, Hüseyin Peker, Ilgaz Doğrul, İpek Boltaç, İsmail Doğan, İştar Gözaydın Savaşır, Jale Alpay, Jale Pasinli, Kaan Kurutaş, Kadiroğlu Salih Öztürk, Kebire Yıldız, Lale Ak, Lale Ferenc Smekal, Leyla Yıldız, Livio Manzini, Marion Feildel, Matthias Müller Senti, Mehmet Kütükoğlu, Mehmet Uyargil, Metin Göncü, Metin Hekimoğlu, Murat Gül, Murat Necioğlu, Murat Özkan, Mustafa Cem, Mustafa Paşalı, Mübeccel Yalçın, Müjgan Bener, Nazan Kemal Gökcan, Necibe Öztürk, Nesip Tolun, Nil Tütüncü, Nuran Akkılıç, Oğuzhan Ulutaş, Osman Can Özcanlı, Osman Özkan, Oya Balkanlı, Oya Yeşilada, Ömer Karahan, Peyman Arpacılar-Köllhofer, Recep Perk, Rengin Binder, Reyhan Alpay, Reyhan Bayındır Gönenç, Rıdvan Demirok, Romain Narcy, Ruşen Germirli, Saadet Coşkun, Sabahaddin Bilsel, Sabahat Hawker, Saliha Düzel, Samer Atasi, Sedef Kaynarkan, Sercan Çağlar Erel, Seval Yeşilada Akbaş, Sevil Bilgenoğlu, Sevinç Gülsayın, Songül Yılmaz, Tankut Ülkü, Tarkan Kahvecioğlu, Tümay Altınsoy Değirmenciler, Utku Özgür Ünlü, Vahdet Ünal, Vedat Zincir, Volkan Demirkan, Yaşar Yılmaz, Yaşare Kılıç, Yerten Kalfa, Yücel Yılmaz, Yücel Ziylan, Yüksel Aymaz, Zeynep Dinçer

Kayık1934'e Malzeme Katkısında Bulunan Destekçilerimiz - 10 kişi

Ahmet Kurt: Bir adet krom admiralti demir, Ahmet Parsoy: Bir adet admiralti demir, Ayhan Güneysu: Atölye için elektrik kablosu, Devrim Doruk: İki büyük ve bir küçük güneş paneli, cankurtaran yelekleri ve biraz halat, Haluk Kuşakoğlu: Kontrol kutusuyla 1 büyük güneş paneli, İş aletleri, Mehmet Çavaş: Bir adet pulluk demiri, rMetin Göncü: İş aleti, Murat Gül: Altı adet çift dilli makara, İş aletleri Nedim Karakartal: 100 kg'lık tonoz, Salih Bingül: Pusula Zehra Denizaslanı: Bir makara halat

Kayık1934'e Lojistik Katkıda Bulunan Kurum veya Şirketler

bodrum-belediyesi-logoB.jpg
BDMingB.jpg
Girit_Dernek.jpeg
Milas Belediyesi.jpg

Logo sırasıyla: Bodrum Belediyesi, Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Girit ve Yunanistan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Milas Belediyesi

Kayık1934'e Maddi Katkıda Bulunan Kurum veya Şirketler

Bodrum-Der.jpeg
main_logo_bottom.png

Logo sırasıyla: Bodrum Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği, Arka Ristorante Pizzeria

bottom of page