top of page
82958061_2943489032369961_99883903317180

Kayığımızın Arması 
Sakoleva

Kayığımızın ana yelken arması Sakolevanın öyküsü ve kullanacağı diğer armalar

Sakoleva Arma

Kayığımızın armasının yapımıyla ilgili fotoğrafları biraz aşağıda görebilirsiniz. 

10171006_972940362723289_314479797503666

Yelkenlimizin ana arması sakoleva. Sakoleva hem yelkene hem de bu yelkenin armasına verilen ad. Soldaki tırhandilde en basit biçimiyle bir sakoleva yelken ve arması görülüyor.

Çok eski bir yelken. Aşağı yukarı 2500 yıllık. 1930'ların sonuna kadar var olmuş. Artık yok. Olmadığı gibi hakkında herhangi bir anı, bir bellek bile kalmamış. Görenler, denizci bile olsalar, ilk anda şaşırıyorlar, nasıl bir şey olduğunu çözemiyorlar. 

 

Ben de ilk karşılaştığımda şaşırmıştım. Sonra araştırdıkça ilgimi çekti ve nedense çok daha estetik buldum. Sonunda bu yelkeni denemeye, hatta onunla denizi yaşamaya karar verdim.

 

Yelkenlimizin ana ve ilk  arması sakoleva olacak. Ana diyorum, çünkü sadece sakolevayla kalmayacağım. Geleneksel armalar özel ilgi alanım. Özellikle de Ege armaları. O yüzden bu kayığı bir geleneksel armaları araştırma ve deneme kayığı olarak düşündüm.  

Bu arada belirteyim armaların tasarlanması ve hazırlanması benim işim. 

 Foto Naftotopos adlı Yunan sitesinin arşivinden.

Bu yüzden iki farklı direk yeri tasarladım. Armasına göre direğin yerini değiştirebileceğiz. Amaç, aynı zamanda geleneksel armaları ve dolayısıyla da bunlarla yapılan denizciliği de yaşayabileceğim, yaşayabileceğimiz bir kayık. 

Bu denemeler ilk önce sakoleva arma türleriyle başlayacak. Sakoleva armanın kimi epeyce karmaşık çeşitli türleri var. Daha sonra da başta latin ve pıraçera olmak üzere diğer armalara geçeceğiz. Hedef bu. Ekonomik koşullar ne kadarına izin verir, hep beraber göreceğiz.

Tabii bir de tüm bu armaların hazırlanması, gerekli bileşenlerinin yapılması ve daha sonra da düzenli bakımları var ki, bence bu kısım da son derece heyecanlı olacak. Bir tek ben mi keyif alıyorum bundan acaba? :)

Bu biraz merak, kişisel ilgi. Biraz da bu kültür tamamen kaybolmasın istiyorum. Gerçi kayboldu da belki canlanır diye ümitleniyorum. Ama canlanmasa bile hiç olmazsa bu tür araştırmalarla geride belge bırakalım istiyorum. Böylece insanlar bir zamanlar bu sularda ne kadar zengin bir yelken dünyası olduğunu görsünler ve eğer bu kültürü yeniden canlandırmak isterlerse de ellerinde yararlanabilecekleri kaynaklar ve veriler olsun. Umarım becerebiliriz. 

Sakoleva yelkenle karşılaşmamı merak ediyorsanız Sakoleva Tırhandil sayfasında daha geniş bir yazı sizi bekliyor.

Sakoleva_Tek_Direk

 Kayığımızın en basit arma planı.

Kayığımızın Armasının Yapımı

Kayığımızın armasını ben (Timuçin Binder) yapıyorum. Hem gerekli arma planlarını hem de teknik kısmını. Direk, gönder, gabya çubuğu

ve gabya serenini İsmail Bilge Usta yaptı. Civadra (baston) ve mayistra serenini (ana seren) ben yapacağım. Ahşap aksamın zımparasınaysa gönüllülerimizden  Aslı Parlak ve Ebru Çavuşoğlu üstlendi. Makaralarımızdaysa hem eski makaraları dönüştürüyoruz hem de Giresun'dan Murat Gül Usta bize ham olarak bir takım makaralar gönderdi. Bir tek dillerini takacağız. Henüz sabit armaya başlamadık ama orada da gönüllü arkadaşlarla birlikte çalışacağımı düşünüyorum.

bottom of page