top of page
Kios.jpg

Tarihsel Seyirler

Düzenlenecek tarihsel seyirlerin içerikleri ve temel nitelikleri 

Tarihsel Seyirler

Teknik Ayrıntılar

Tarihsel canlandırmalarda sadece seyirleri ve rotalarını canlandırıyoruz. O dönemin denizcilik teknolojisini çalışmak istiyoruz. Kaynaklara baÄŸlıyız. En iyi tahmini yapmaya çalışacağız.  

​

Yelken armasında daha ÅŸanslıyız. Tarih boyunca kullanılmış armalara dair bilgimiz fena deÄŸil. Ama nasıl kullanıldıklarına dair eksiklerimiz var. Zaten bu deneysel seyirlerin amacı da bu eksiÄŸimizi kapatmak. 

​

Ege'de M.S. 1200'lere kadar kıç dümeni yok. Bu tarihten önceki canlandırmalarda kayığımızın kıç dümenini çıkartıp onun yerine o dönemin uzun kürek biçimli yandan dümenlerini kullanacağız. 

​

Bir tek kayığımızın gövde formunu deÄŸiÅŸtiremeyiz. Kayığımızın gövdesi bir tırhandil. Erken modern dönem gövdesi. Özellikle kayığımızın kıç biçimi Antik ÇaÄŸa yabancı ama o dönemin ticaret teknelerinden çok da uzak deÄŸil. 

​

Dolayısıyla, Antik ÇaÄŸ seyirlerimiz belli bir hata payı içerecek. Ölçümlerimizde bunu dikkate almamız gerekecek. 

Modern ÇaÄŸ Canlandırmaları

Girit Göçleri ve Mübadele - Spinalonga'dan Bodrum'a 

Girit'in, Bodrum denizciliÄŸinde önemli bir yeri var.

 

Giritli Müslümanlar 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın ilk çeyreÄŸinde kitleler halinde adalarını terk etmek zorunda kalıyor. Bunların bir kısmı Bodrum'a yerleÅŸiyor.

 

Ama Bodrum - Girit baÄŸlantısı Tunç Çağı'nda baÅŸlamıştır. Bu Antik ÇaÄŸ'da da sürmüÅŸ, Karya ve Girit her zaman yakın olmuÅŸlardır. Ünlü Karyalı kadın amiral Artemisia baba tarafından Karya-Yunan, ana tarafından Giritli'dir. Bu kadar eskidir bu baÄŸ. 

Girit'in bu projede de özel bir yeri var. Proje Bodrum'un Giritli mahallesi olarak anılan Kumbahçe mahallesinde doÄŸmuÅŸtur.

 

Projenin baÅŸlamasına büyük katkısı olmuÅŸ Zehra Denizaslanı Girit ve Yunanistan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma DerneÄŸi baÅŸkanıdır. 

​

Proje sahibi de bu mahallede büyümüÅŸ, ilk denizcilik deneyimlerini bu sahilde edinmiÅŸ, ilk denizcilik bilgilerini Girit kökenli denizci ve kaptanlardan almıştır.

 

Bir Kumbahçe, Bodrum, Ege projesi olarak bir amacımız da Girit denizciliÄŸini ve katkılarını da anmak. 

Girit_edited.jpg

Girit Adası

SpinalongaD.jpg

Giritli Müslümanlar Girit'teki 1897-98 iç çatışmalarından sonra adayı terk etmeye baÅŸlamış ve bu 1924 Mübadelesi'ne kadar sürmüÅŸtür.

 

Bu yöreye gelen göçmenlerin büyük kısmı ilk önce Ä°stanköy adasına ve oradan da zamanla  Bodrum ve civarına yerleÅŸmiÅŸtir. Denizci kökenliler genelde burada kalmış ve yörenin denizciliÄŸinde önemli rol oynamıştır. 

​

Bu göçler sırasında denizci Giritliler kendi yelkenlileriyle gelmiÅŸ. Kimi yirmi metre, kimi yedi, sekiz metre yelkenlilerle.

​

Zorlu dönem, tüm taraflar için. Acı ve zorluklar. DoÄŸup büyüdüÄŸün yerleri sonsuza kadar terk etmek. Giritlilerin bu yaÅŸadıklarını ve Bodrum denizcilik ve kültürüne yaptıkları katkıyı anmak için bu tarihsel yolculuÄŸu canlandırmayı istiyoruz. 

Osmanlı döneminde Spinalonga Adası 

Elimizde ayrıntılarını bildiÄŸimiz gerçek bir olay var.

 

Bodrum sakinlerinden Hüseyin Åžakar’ın dedesi Klavura Ä°brahim Reis bu göçü kendi yelkenlisiyle yapmış.

 

12 m boyunda sakoleva yelkenli bir piyadeyle. Adı Petras.

 

1897-98 olaylarından bir süre sonra ailesini alıp Girit’in Spinalonga adasından, o sırada Osmanlı yönetimindeki Ä°stanköy adasına gelmiÅŸ.

 

Burada yeni bir hayat kurmuÅŸ ve yaklaşık yirmi yıl sonra da Bodrum’a yerleÅŸmiÅŸ. 

​

​

​

​

Harita_Spinalonga_BodrumC.jpg

Güney Ege'nin Girit Bodrum arası

Sadece yelken, arkadaşının hediye ettiÄŸi pusula ve kendi 

denizcilik deneyimiyle gelmiÅŸ. 

​

Adadan adaya ve saldırganlara dikkat ederek yapılan 120 millik bir yolculuk. Ä°ki ufak çocuk, toplam dört kiÅŸi.

​

Boy olarak aynı sayılırız. Yelkenimiz de sakoleva.

 

Spinalonga adasından baÅŸlayacağız ama Bodrum’da bitireceÄŸiz. 

 

Hem böyle bir göç seyrinin zorluk ve koÅŸullarını çalışacağız hem de Giritli Müslümanlar adına bir deniz anması gerçekleÅŸtireceÄŸiz.  

​

Türkiye'deki Girit kökenlilerin sayısı dikkate alındığında her yıl gerçekleÅŸtirilen bir anma gezisine de dönüÅŸtürülebilir.

​

​

​

IMG-20200728-WA0002 (1).jpg

Klavura Ä°brahim Reis'in piyadesinin Bodrum Deniz Müzesi'ndeki maketi. 

Kızılhisarlı Mustafa PaÅŸa'nın EÄŸriboz'dan Göçü - Bodrum'un Yeniden DoÄŸuÅŸu 

Bodrum1782.png

Kızılhisarlı Mustafa PaÅŸa, on sekizinci yüzyıl Osmanlı donanmasında önemli bir fırkate komutanı. Denizci.

 

EÄŸriboz da Yunanistan ana karasının doÄŸu kıyısında, Atina'nın hemen kuzeyinde, neredeyse Girit kadar büyük bir ada.

 

O dönem Osmanlı'nın ana deniz üslerinden biri. Kızılhisarlı da burada.

​

18. yüzyılın başında Bodrum'a geliyor. YerleÅŸiyor. Böylece bugünkü Bodrum baÅŸlıyor.

 

Bu da Bodrum denizciliÄŸi için önemli bir göçtür. Bugün Bodrum'da soyunu Kızılhisarlı'ya götüren birçok denizci vardır.

 

Hatta bu soy bir kaptan-ı derya da çıkarmıştır. Cafer PaÅŸa. Bodrum'da modern çaÄŸda ilk gemi yapımı da bu dönemde baÅŸlıyor. 18. yüzyılın sonunda da tam kapasite bir donanma tersanesi açılıyor. 

1700'lü yılların sonu Bodrum Limanının temsili tablosu.

Denizden Kurulan Kent: Halikarnassos'tan Bodrum'a

Kızılhisarlı'nın durumunda kayığımız teknik anlamda bu canlandırmaya uygun deÄŸil. Aynı döneme ait olmasına raÄŸmen, bizimki ticari yelkenli. Kızılhisarlı, daha büyük kürekli ve yelkenli fırkatelerle gelmiÅŸ olmalı. Dolayısıyla ancak EÄŸriboz'dan Bodrum'a yelken seyrinden oluÅŸan sembolik bir canlandırmayla yetineceÄŸiz.. Burada kültürel ve tarihsel mesaj ön planda olacak.

​

Kıyılar tarih boyunca tehlikeli. Korsanlar, saldırılar, yaÄŸmalar. Uzak durmuÅŸ insanlar kıyılardan. Kıyı yerleÅŸimleri genelde denizden dolayı ve denizden gelenler sayesinde baÅŸlamış.  Güvenilir ve avantajlı bir yere dönüÅŸünce karadan da katılmışlar.

​

Bodrum'u da Antik ÇaÄŸ'dan beri hep denizden gelenler baÅŸlatmış. Bu mesajı vurgulamak istiyoruz.  Denizden gelenlerin kurduÄŸu kent. Bir kere deÄŸil, birkaç kere.  

Antik ÇaÄŸ Canlandırmaları

Antik ÇaÄŸ'da daha fazla göçle karşılaşıyoruz. ÇoÄŸu Antik ÇaÄŸ tarihçilerinin ileri sürdüÄŸü göçler. DoÄŸrulukları tartışılabilir ama bir kısmı arkeolojik bulgularla destekleniyor.

 

Tunç Çağı'na kadar gidiyorlar. Bir kısmı daha çok ticaret. ÖrneÄŸin, Müsgebi'nin Miken mezarları.

 

Ya da Pylos tabletlerindeki Zepuriya bugün Bodrum kalesinin durduÄŸu Zefiriya yarımadası olabilir mi?

 

Ama kuruluÅŸ anlatılarıyla asıl Demir Çağı'nda karşılaşıyoruz.

 

Bir yandan kuzeyden Leleglerin, diÄŸer yandan Kikladlardan Karların, daha da batıdan, Yunan ana karasından da Dorların geldiÄŸi ileri sürülüyor.

 

Herodot Halikarnaslıların kökenini Mora'da Argolis'e, Troizen ve Epidaurus yerleÅŸimlerinden gelenlere baÄŸlıyor.  Daha sonra Mısır'da Ptolemilerle de iliÅŸkiler yoÄŸun.

 

Anlaşılan, Karya ve özellikle de Bodrum yöresi popülermiÅŸ o dönem. 

​

Günümüzde de etkisini sürdürüyor bu kuruluÅŸ anlatıları. Bodrum'un baÅŸlangıcı bugün Lelegler ile Karlara baÄŸlanıyor. Åžimdilik Argolis/Dor baÄŸlantısından pek bahsedilmiyor.  

Harita_EgeD.jpg

Bazı tarihsel seyirlerin baÅŸlangıç noktaları. Kırmızılar Antik ÇaÄŸ, beyazlar Orta ÇaÄŸ/Modern ÇaÄŸ 

Antiquity_Uluburun_ship.jpg

Bu seyirlerin gerçekten yer aldıklarını söylememiz zor. Ama Bodrum yöresinde Karlar var. Lelegler denen bir kültür de var. Hem Girit'ten Minoslular hem de Mikenler bu yöreye gelmiÅŸler. Ayrıca Dorlar da gelmiÅŸ. 

​

Kökleri derinlerde bir geçmiÅŸi var Bodrum'un. Bu geçmiÅŸe dair tarihsel ve kültürel duyarlılığı arttırmak için bu yerlerden Bodrum'a temsili seyirler düzenleyeceÄŸiz. Bilgimizi arttırmak için de o dönemin yelken arması ve dümen mekanizmasını kullanacağız.

 

Seyirlerimizi mini seminer veya konferanslarla ya da tarih atölyeleriyle de zenginleÅŸtireceÄŸiz. Bunları ya antropoloji/arkeoloji eÄŸitimi almış ve yörenin tarihini çalışan proje sahibi üstlenecek ya da bu deneyimlere zamanını ayırmak isteyen uzmanlardan yararlanacağız.

 

Amaç hem Bodrum'un hem de yörenin tarihsel kimliÄŸine katkıda bulunmak hem de çok farklı bir deneyim içinde bilgilenmek. 

Antik ÇaÄŸ yelkenli replikalarını çalışan 360 Derece grubunun yaptığı replikalardan biri seyir sırasında.

Kayık1934'ü takip etmek için 

TeÅŸekkürler

Tel: 0537-471-0029

Kayık1934'e Bedenen Yardımcı Olanlar. TeÅŸekkürler için bakınız.
Aslı Parlak, AÅŸkın Karaduman, Bülent Yükselen, Can Karahasan, Devrim Doruk, Ebru ÇavuÅŸoÄŸlu, Esin Tekin, Gökhan Yılmaz, Gökay Åženavcı, Haluk KuÅŸakoÄŸlu, Leyla Yıldız, Muhittin Erkut, Murat Gül, Özlem YeÅŸilada Binder, Silvana Ege Binder, Songül Yılmaz, Zeynep Dinçer

Kayık1934'e ÇeÅŸitli Åžekillerde Katkıda Bulunanlar. TeÅŸekkürler Ä°çin Bakınız.
Bodrum Belediye BaÅŸkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürü Deniz Özyıldız, Bodrum Belediyesi Güvenlik Amiri Serkan Kanik, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen CambazoÄŸlu, Ali Dokur, Ali Åženavcı, Ali Åžengün, Barbaros Ergene, Bilal KarataÅŸ, Cana Üngün, Cem Gür, Çetin Akıncı, Deniz Kılıç, Devrim DevecioÄŸlu, Erol KurutaÅŸ, Fatih Avcu, Gonca Alpan Tursoy, Gökay Åženavcı, Haluk Bener, Hamdi Yörür, Kaan KurutaÅŸ, Mehmet Uyargil, Murat Gül, Mustafa Özkeskin, Nacı Arıcı, Naftotopos.gr, OÄŸuzhan UlutaÅŸ, Tanıl Tuncel, Thanasis Giannikos, YaÅŸar Anter, Yusuf CivelekoÄŸlu, Zehra Denizaslanı

Kayık1934'e Maddi Katkıda Bulunan Destekçilerimiz - 118 kiÅŸi

Ahmet Demirel, Ali Boltaç, Ali Hakan Albayrak, Ali Sadık Boltaç, Ali Åžengün, Arslan Ziylan, Aslı Parlak, Aslı Yurdanur, AÅŸkın Karaduman, Aycan Kan Ülkü, Aydın Evren Özol, AyÅŸe Sevinç, Azade Uslu, Behiye Zeynep AktoÄŸu, Beykan Askan, Burak DikmenoÄŸlu, Bülent Yükselen, Cahit Arseven, Can Karahasan, Canan Yurdacan, Candan Uca, Cem Turgay, Cemile Turgay,  DeÄŸer Altunay, Deniz Boltaç, Devrim Doruk, Ebe Suzan Öztürk, Ebru ÇavuÅŸoÄŸlu, Elif Özgen, Esma DoÄŸan, Feyha Karslı, Filiz Askan, Filiz Yavuz, Firuzan Güney, Fuat Aksun, Füsun Bumin, Gamze Özer, Gizem Yurdanur, Gonca Arayıcı, Gökay Åženavcı, Gökçe Altunay Solmaz, Gülin Demirok, Gürkan Güney, Güzide Akkün, Haluk Bener, Haluk KuÅŸakoÄŸlu,  Handan KarakaÅŸ, Hüseyin Peker, Ilgaz DoÄŸrul, Ä°pek Boltaç, Ä°smail DoÄŸan, Ä°ÅŸtar Gözaydın Savaşır, Jale Alpay, Jale Pasinli, Kaan KurutaÅŸ, KadiroÄŸlu Salih Öztürk, Kebire Yıldız, Lale Ak, Lale Ferenc Smekal, Leyla Yıldız, Livio Manzini, Marion Feildel, Matthias Müller Senti, Mehmet KütükoÄŸlu, Mehmet Uyargil, Metin Göncü, Metin HekimoÄŸlu, Murat Gül, Murat NecioÄŸlu, Murat Özkan, Mustafa Cem, Mustafa PaÅŸalı, Mübeccel Yalçın, Müjgan Bener, Nazan Kemal Gökcan, Necibe Öztürk, Nesip Tolun, Nil Tütüncü, Nuran Akkılıç, OÄŸuzhan UlutaÅŸ, Osman Can Özcanlı, Osman Özkan, Oya Balkanlı, Oya YeÅŸilada, Ömer Karahan, Peyman Arpacılar-Köllhofer, Recep Perk, Rengin Binder, Reyhan Alpay, Reyhan Bayındır Gönenç, Rıdvan Demirok, Romain Narcy, RuÅŸen Germirli, Saadet CoÅŸkun, Sabahaddin Bilsel, Sabahat Hawker, Saliha Düzel, Samer Atasi, Sedef Kaynarkan, Sercan ÇaÄŸlar Erel, Seval YeÅŸilada AkbaÅŸ, Sevil BilgenoÄŸlu, Sevinç Gülsayın, Songül Yılmaz, Tankut Ülkü, Tarkan KahvecioÄŸlu, Tümay Altınsoy DeÄŸirmenciler, Utku Özgür Ünlü, Vahdet Ünal, Vedat Zincir, Volkan Demirkan, YaÅŸar Yılmaz, YaÅŸare Kılıç, Yerten Kalfa, Yücel Yılmaz, Yücel Ziylan, Yüksel Aymaz, Zeynep Dinçer

Kayık1934'e Malzeme Katkısında Bulunan Destekçilerimiz - 10 kiÅŸi

Ahmet Kurt: Bir adet krom admiralti demir, Ahmet Parsoy: Bir adet admiralti demir, Ayhan Güneysu: Atölye için elektrik kablosu, Devrim Doruk: Ä°ki büyük ve bir küçük güneÅŸ paneli, cankurtaran yelekleri ve biraz halat, Haluk KuÅŸakoÄŸlu: Kontrol kutusuyla 1 büyük güneÅŸ paneli, Ä°ÅŸ aletleri, Mehmet ÇavaÅŸ: Bir adet pulluk demiri, rMetin Göncü: Ä°ÅŸ aleti, Murat Gül: Altı adet çift dilli makara, Ä°ÅŸ aletleri Nedim Karakartal: 100 kg'lık tonoz, Salih Bingül: Pusula Zehra Denizaslanı: Bir makara halat

Kayık1934'e Lojistik Katkıda Bulunan Kurum veya Şirketler

bodrum-belediyesi-logoB.jpg
BDMingB.jpg
Girit_Dernek.jpeg
Milas Belediyesi.jpg

Logo sırasıyla: Bodrum Belediyesi, Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Girit ve Yunanistan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma DerneÄŸi, Milas Belediyesi

Kayık1934'e Maddi Katkıda Bulunan Kurum veya Şirketler

Bodrum-Der.jpeg
main_logo_bottom.png

Logo sırasıyla: Bodrum Kültür Turizm ve Dayanışma DerneÄŸi, Arka Ristorante Pizzeria

bottom of page