top of page
10369744_10152417134863446_1827234712185

Anıt Kayık - Müze Kayık

İlk hedef: 1930'lara ait motorsuz, sadece yelkenli bir Anıt-Kayık yapmak.

Foto Naftotopos sitesinin arÅŸivinden 

Anıt-Kayık

Eski ya da eskiyi canlandıran replikalar limanlarına tarihsellik katarlar, derinlik kazandırırlar. Bodrum maalesef bu tür anıtsal deniz araçları açısından zayıf. Bu alanda ilk geliÅŸme Mehmet BaÅŸ'ın, 1962 Ziya Güvendiren yapımı Aksona adlı süngerci kayığına kazandırdığı anıtsal statüdür.

​

Anıtsal kayıklar artık yok denecek kadar az olduklarından bu boÅŸluk ancak replikalarla doldurulabilir. Yunanistan'da böyle bir replika çalışması var. Bodrum'da da 2014'te Mustafa Özkeskin bir eski tırhandil replikası yapmıştır. Ben de bu tırhandile geleneksel bir arma tasarladım ve Ararat Kaya'nın yardımıyla bu armayı kurduk.

​​

BaÅŸka örnekler de var. Geleneksel denizciliÄŸin bir katkı da artık aramızda olmayan Cem Gür'ün, uzun bir çalışmadan sonra Ä°zmir civarında yaptığı özgün tırhandildir. Bir baÅŸka örnek de Karadeniz'dendir. Giresun'dan Murat Gül Usta gerçek armasıyla bir Karadeniz takası replikası yapmıştır. 

 

Bunlar bence geleneksel denizcilik kültürünün korunması için çok önemli atılımlar. Benim de ilk hedefim böyle bir replika. DiÄŸerlerinden tek farkım, çıtayı biraz daha yükselttim ve bir de motorsuz yapıyorum.  

​

SeçtiÄŸim yelkenli tipi en son doksan yıl önce var olmuÅŸ bir sakoleva tırhandil ve bunu o günkü haliyle denize indirmek istiyorum. Yani motorsuz, tamamen yelkenle giden bir iÅŸ kayığı olarak. Bu açıdan hem Bodrum ve Türkiye'de hem de muhtemelen tüm Ege'de ÅŸimdilik tek örnek olacak.

1938'de Bodrum limanında yelkenliler  Sailing work boats in Bodrum in 1938

1930'lar Bodrum limanı. Ä°rili ufaklı çeÅŸitli yelkenli iÅŸ kayıkları demirlemiÅŸ.

Müze Kayık

Bir anıt-kayık aynı zamanda bir tür müze-kayıktır. Ben de tüm bileÅŸenleriyle 1930'ların kayığını yaratarak ilgilenenleri geçmiÅŸin denizciliÄŸiyle tanıştıran bir yelkenli çıkartmak istiyorum ortaya.

​

Tırhandil olarak gövdesi yabancı deÄŸil. Ama sakoleva arması, yani yelkenleri, halatları, boÄŸataları, makaraları, palangaları, denizci baÄŸ ve örgüleri ve diÄŸer aksamıyla  bir denizcilik müzesi sergisini andıracak.

 

Bu iÅŸlevini, denizcilik baÄŸları, halat veya tel örme, makara ve palanga kurulması gibi geleneksel denizcilik atölyeleriyle destekleyeceÄŸim. Kullanımla ilgili atölyeler, yani seyir atölyeleri de düÅŸünüyorum. Böylece sadece ziyaret edilen deÄŸil, aynı zamanda yaÅŸayan ve yaÅŸanılan bir yelkenli yaratmak istiyorum. 

 

Bu alanda beni en azından lojistik anlamda destekleyen ve Danışma Kurulunda yer aldığım Bodrum Deniz Müzesiyle de iÅŸ birliÄŸi yapacağım.  

1960'lar Bodrum limanında bir tirhandil A trehandri in 1960s Bodrum harbour

1960'lar Bodrum limanında bir tırhandil. Ana randa yelkeni ve floÄŸuyla tam arma. Bir süngerci kayığı ve artık içinde makine de var. Arka planda Bodrum kalesi.

Elçi-Kayık

Bir anıt-kayık aynı zamanda bir elçi kayıktır. Her ÅŸeyden önce geçmiÅŸi bugüne taşıdığı için geçmiÅŸ denizciliÄŸin elçisidir. Ama bunun ötesinde elçilik iÅŸlevleri de yüklenecek.

 

Ziyaret edeceÄŸi yer ve limanlarda hem geleneksel denizciliÄŸin elçiliÄŸini hem de doÄŸa ve denizin elçiliÄŸini yüklenecek. Yerküremize, onu paylaÅŸtığımız canlılara ve kentlerimiz dışındaki habitatlara daha duyarlı yaklaÅŸmamız gerektiÄŸinin mesajını verecek. 

​

Ekolojik elçilik iÅŸlevini göz ardı etmemek gerek, geleneksel denizcilik, doÄŸası itibarıyla doÄŸaya en uyumlu denizcilik türü ve bu projenin/giriÅŸimin en önemli hedefi ekolojik duyarlılığı arttırmak olacak.

Bodrum limanında gangava kayığı A gangava sponge boat in Bodrum

Bodrum limanında bir gangava sünger kayığı. Bordasında gangavası duruyor. Ä°çinde motor gözüküyor. Dolayısıyla fotoÄŸraf muhtemelen en erken 1950'lerden.

Kayık1934'e Bedenen Yardımcı Olanlar. TeÅŸekkürler için bakınız.
Aslı Parlak, AÅŸkın Karaduman, Bülent Yükselen, Can Karahasan, Devrim Doruk, Ebru ÇavuÅŸoÄŸlu, Esin Tekin, Gökhan Yılmaz, Gökay Åženavcı, Haluk KuÅŸakoÄŸlu, Leyla Yıldız, Muhittin Erkut, Murat Gül, Özlem YeÅŸilada Binder, Silvana Ege Binder, Songül Yılmaz, Zeynep Dinçer

Kayık1934'e ÇeÅŸitli Åžekillerde Katkıda Bulunanlar. TeÅŸekkürler Ä°çin Bakınız.
Bodrum Belediye BaÅŸkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürü Deniz Özyıldız, Bodrum Belediyesi Güvenlik Amiri Serkan Kanik, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen CambazoÄŸlu, Ali Dokur, Ali Åženavcı, Ali Åžengün, Barbaros Ergene, Bilal KarataÅŸ, Cana Üngün, Cem Gür, Çetin Akıncı, Deniz Kılıç, Devrim DevecioÄŸlu, Erol KurutaÅŸ, Fatih Avcu, Gonca Alpan Tursoy, Gökay Åženavcı, Haluk Bener, Hamdi Yörür, Kaan KurutaÅŸ, Mehmet Uyargil, Murat Gül, Mustafa Özkeskin, Nacı Arıcı, Naftotopos.gr, OÄŸuzhan UlutaÅŸ, Tanıl Tuncel, Thanasis Giannikos, YaÅŸar Anter, Yusuf CivelekoÄŸlu, Zehra Denizaslanı

Kayık1934'e Maddi Katkıda Bulunan Destekçilerimiz - 118 kiÅŸi

Ahmet Demirel, Ali Boltaç, Ali Hakan Albayrak, Ali Sadık Boltaç, Ali Åžengün, Arslan Ziylan, Aslı Parlak, Aslı Yurdanur, AÅŸkın Karaduman, Aycan Kan Ülkü, Aydın Evren Özol, AyÅŸe Sevinç, Azade Uslu, Behiye Zeynep AktoÄŸu, Beykan Askan, Burak DikmenoÄŸlu, Bülent Yükselen, Cahit Arseven, Can Karahasan, Canan Yurdacan, Candan Uca, Cem Turgay, Cemile Turgay,  DeÄŸer Altunay, Deniz Boltaç, Devrim Doruk, Ebe Suzan Öztürk, Ebru ÇavuÅŸoÄŸlu, Elif Özgen, Esma DoÄŸan, Feyha Karslı, Filiz Askan, Filiz Yavuz, Firuzan Güney, Fuat Aksun, Füsun Bumin, Gamze Özer, Gizem Yurdanur, Gonca Arayıcı, Gökay Åženavcı, Gökçe Altunay Solmaz, Gülin Demirok, Gürkan Güney, Güzide Akkün, Haluk Bener, Haluk KuÅŸakoÄŸlu,  Handan KarakaÅŸ, Hüseyin Peker, Ilgaz DoÄŸrul, Ä°pek Boltaç, Ä°smail DoÄŸan, Ä°ÅŸtar Gözaydın Savaşır, Jale Alpay, Jale Pasinli, Kaan KurutaÅŸ, KadiroÄŸlu Salih Öztürk, Kebire Yıldız, Lale Ak, Lale Ferenc Smekal, Leyla Yıldız, Livio Manzini, Marion Feildel, Matthias Müller Senti, Mehmet KütükoÄŸlu, Mehmet Uyargil, Metin Göncü, Metin HekimoÄŸlu, Murat Gül, Murat NecioÄŸlu, Murat Özkan, Mustafa Cem, Mustafa PaÅŸalı, Mübeccel Yalçın, Müjgan Bener, Nazan Kemal Gökcan, Necibe Öztürk, Nesip Tolun, Nil Tütüncü, Nuran Akkılıç, OÄŸuzhan UlutaÅŸ, Osman Can Özcanlı, Osman Özkan, Oya Balkanlı, Oya YeÅŸilada, Ömer Karahan, Peyman Arpacılar-Köllhofer, Recep Perk, Rengin Binder, Reyhan Alpay, Reyhan Bayındır Gönenç, Rıdvan Demirok, Romain Narcy, RuÅŸen Germirli, Saadet CoÅŸkun, Sabahaddin Bilsel, Sabahat Hawker, Saliha Düzel, Samer Atasi, Sedef Kaynarkan, Sercan ÇaÄŸlar Erel, Seval YeÅŸilada AkbaÅŸ, Sevil BilgenoÄŸlu, Sevinç Gülsayın, Songül Yılmaz, Tankut Ülkü, Tarkan KahvecioÄŸlu, Tümay Altınsoy DeÄŸirmenciler, Utku Özgür Ünlü, Vahdet Ünal, Vedat Zincir, Volkan Demirkan, YaÅŸar Yılmaz, YaÅŸare Kılıç, Yerten Kalfa, Yücel Yılmaz, Yücel Ziylan, Yüksel Aymaz, Zeynep Dinçer

Kayık1934'e Malzeme Katkısında Bulunan Destekçilerimiz - 10 kiÅŸi

Ahmet Kurt: Bir adet krom admiralti demir, Ahmet Parsoy: Bir adet admiralti demir, Ayhan Güneysu: Atölye için elektrik kablosu, Devrim Doruk: Ä°ki büyük ve bir küçük güneÅŸ paneli, cankurtaran yelekleri ve biraz halat, Haluk KuÅŸakoÄŸlu: Kontrol kutusuyla 1 büyük güneÅŸ paneli, Ä°ÅŸ aletleri, Mehmet ÇavaÅŸ: Bir adet pulluk demiri, rMetin Göncü: Ä°ÅŸ aleti, Murat Gül: Altı adet çift dilli makara, Ä°ÅŸ aletleri Nedim Karakartal: 100 kg'lık tonoz, Salih Bingül: Pusula Zehra Denizaslanı: Bir makara halat

Kayık1934'e Lojistik Katkıda Bulunan Kurum veya Şirketler

bodrum-belediyesi-logoB.jpg
BDMingB.jpg
Girit_Dernek.jpeg
Milas Belediyesi.jpg

Logo sırasıyla: Bodrum Belediyesi, Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Girit ve Yunanistan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma DerneÄŸi, Milas Belediyesi

Kayık1934'e Maddi Katkıda Bulunan Kurum veya Şirketler

Bodrum-Der.jpeg
main_logo_bottom.png

Logo sırasıyla: Bodrum Kültür Turizm ve Dayanışma DerneÄŸi, Arka Ristorante Pizzeria

Bizi takip edin!

Teşekkürler

Tel: 0537-471-0029

bottom of page