top of page

Sotropo, Akrep ve Istralya


Bir teknenin omurga, bodoslamaları ve postaları temel iskeleti. Ama iskeleti birbirine bağlamak gerekiyor. Bunu iç bağlantılar sağlıyor. Neler bunlar? İlk başta sotropo, yani iç omurga geliyor. Bir kayık omurgayla başlar, üzerine postalar gelir ve en üste de fotoğrafta görüldüğü gibi sotropo gelir. Böylece postalar sandviç misali iki omurga arasında sıkıştırılarak sabitleştirilir. Böylece postaların dikey hareketi önlenmiş olur. Genç yardımcılarımız taze ağacı korumak için gerekli koruyucuları sürüyor.


Ardından akrepler gelir. Onlar da sotroponun işlevini yerine getirir ama bunu bodoslomalardaki postalar için yaparlar. Dolayısıyla eğri olmaları gerekir. Eskiden laminasyon olmadığından eğri bir ağaç bulup onun işlenmesi gerekiyordu.



Sotropo baş ve kıç bodoslamaların başladıkları noktalardaki postaların arasına sıkıştırılmıştı. Akrepler buradan yukarıya doğru yerleştirilir. Burada bodoslamaların üzerine yerleştirilmiş postaları sıkıştırarak sabitlerler. Ama bir de bunların sotropoyla birleştirilip baştan kıça yekpare bir parça yaratılması gerekir. Böylece akrepleri sotropoyla birleştirilen bir ağaç eklenir.


Ve son hal. Sotropoyla baş akrep birleştirilmiş ve temizlenmiş. Kıç akrebin de tamamlanmasıyla tüm postalar sabitlenmiş olacak. Ama bu sadece dikey hareketlerini durdurmuş oluyor. Bir de başa ve kıça doğru yatay hareketleri var postaların sabitlenmesi gereken.


Postaları yatay yönde, yani baş-kıç yönünde sabitleyen parçalara ıstralya deniyor. Istralya terimi yelken armasında da çıkıyor karşımıza. Orada da direklerin baş-kış yönündeki hareketini kontrol eden donanımın adı. Yapım aşamasında da aynı terim var. Bu fotoğrafta ilk ıstralya çiftini görüyoruz. Yukarıya, küpeştelere doğru iki çift sıra ıstralya daha gelecek.


En sağda ustamız. İsmail Usta. Yardımcılarıyla birlikte ilk ıstralya çiftini sabitliyor. Ter ve emek ve kayık biçim alıyor.



İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page